Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

You can also receive Free Email Updates:

Announcement:

This is a Testing Annocement. I don't have Much to Say. This is a Place for a Short Product Annocement

Thursday, 19 July 2012

Amazing - Kubu Bawah Tanah Diubah Suai Menjadi Pub (12 Gambar)


Di Beijing sebuah kubu bawah tanah zaman perang dingin diubah menjadi sebuah pub. Kubu bawah tanah ini dahulunya digunakan oleh Lin Biao, salah seorang pemimpin tertinggi Parti Komunis China sehingga 1968. Pada tahun 1971 kapal terbang yang dinaiki beliau, isteri dan beberapa pengikut kuat beliau terhempas di Mongolia. Lin Biao pada ketika itu cuba melarikan diri dari China setelah komplot mahu membunuh Chairman Mao dan merampas kuasa beliau gagal. Menurut laporan rasmi China pesawat yang dinaiki Lin Biao kehabisan minyak dalam perjalanan ke Moscow sebelum terhempas. Terdapat juga teori yang mengatakan sebenarnya pesawat ini ditembak jatuh oleh pesawat pejuang China sebelum Lin Biao dapat melarikan diri. Selain daripada itu terdapat juga teori yang mengatakan Lin Biao cuba menjatuhkan Mao sebelum menggabungkan China dan Taiwan menjadi sebuah negara demokrasi. Ini adalah kerana semasa mudah Lin Biao mempunyai hubungan rapat dengan Chiang Kai Shek.

Pub bawah tanah ini diubah suai lengkap dengan replika bahagian depan pesawat yang terhempas ketika percubaan melarikan diri Lin Biao. Perabutnya pula dibuat menggunakan kelongsong peluru artileri lama. Hiasan dalamannya juga bertemakan tentera dan kemegahan tentera komunis China.

Seems like a fun place. Kalau tak mampu ke Beijing silalah ke Muzium Perang Pulau Pinang. Not a bad place also dan ada kubu bawah tanah yang just as cool as the pics below


Share it Please

KA!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

0 comments:

Post a Comment

Kaki Stress !

Copyright @ 2013 AminStress - Stress Beb!. Designed by Templateism | Love for The Globe Press